De Kinderboekenweek is altijd een hoogtepunt in het schooljaar, maar in 2024 vieren we een bijzonder thema: “Lekker Eigenwijs.” Dit thema nodigt leerlingen uit om hun eigen pad te ontdekken, hun persoonlijkheid te omarmen en hun creativiteit de vrije loop te laten. Hoe kun je als leerkracht dit thema tot leven brengen, met aandacht voor leesplezier en taalontwikkeling?

Hier zijn inspirerende ideeën om deze Kinderboekenweek in de klas onvergetelijk te maken – en aan het eind vind je een subtiele verwijzing naar ons product voor wie meer wil.

Waarom Eigenwijs Zijn Belangrijk Is

Eigenwijsheid kan een krachtig iets zijn. Het helpt kinderen om zelfstandig te denken, vragen te stellen en hun eigen interesses te ontdekken. Of het nu gaat om durven opkomen voor een mening of een hobby volgen die niet voor de hand ligt, eigenwijs zijn geeft kleur aan het leven. Dit jaar kunnen we kinderen door middel van verhalen laten ervaren dat je niet bang hoeft te zijn om anders te zijn. In een wereld waar veel draait om erbij horen, kunnen verhalen een veilige plek bieden om eigen keuzes te maken.

1. Introduceer Eigenwijze Boekenhelden

Het thema “Lekker Eigenwijs” biedt een uitstekende kans om boeken te introduceren waarin personages hun eigen weg gaan, zoals Pippi Langkous, Pluk van de Petteflet, en Dolfje Weerwolfje. Laat kinderen nadenken over vragen als: Wat maakt deze personages zo speciaal? Wat bewonder je aan ze? En zou jij ook zo durven zijn? Deze vragen zetten kinderen aan het denken en openen de deur voor boeiende discussies in de klas.

Tip: Maak een “Eigenwijze Boekenhoek” met een selectie van boeken die perfect passen bij dit thema. Moedig de kinderen aan om een verhaal te kiezen dat hen aanspreekt en laat ze in tweetallen lezen en bespreken.

2. Speel in op Eigen Belangstellingen van Leerlingen

Geef kinderen tijdens deze week de ruimte om zelf boeken te kiezen en stimuleer eigenheid in hun keuzes. Een eigen leeshoek waar zij hun “eigenwijze” voorkeuren mogen uiten, helpt hen ontdekken dat iedereen een ander smaak heeft en dat dat juist iets moois is. Maak bijvoorbeeld een stemmingsbord of gebruik post-its waar kinderen hun favoriete boeken en verhalen op noteren. Deze persoonlijke benadering kan helpen om leesplezier een grotere plek te geven in hun leven.

Activiteitidee: Laat kinderen een korte boekrecensie maken van hun favoriete boek uit de Kinderboekenweek-selectie. Waarom vinden ze het verhaal zo leuk, en wat zou anders kunnen?

3. Schrijf en Deel Eigenzinnige Verhalen

Organiseer een creatieve schrijfopdracht waarin kinderen hun eigen unieke held bedenken. Wat als ze een dag lang de baas zouden zijn van een dierentuin? Of een superkracht hadden? Laat ze op eigen wijze hun verhaal vormgeven, zonder regels of restricties. Zo ontdekken ze niet alleen hoe leuk schrijven kan zijn, maar ook dat ieder verhaal net zo bijzonder en uniek is als de schrijver zelf.

Extra Tip: Verbind deze verhalen aan kunst. Laat leerlingen bijvoorbeeld een tekening maken bij hun verhaal of een kleurrijke omslag ontwerpen. Door hun eigen boekje te maken, ervaren ze wat het betekent om trots te zijn op iets wat helemaal eigen is.

4. Zet Interactieve Leesopdrachten in

Voor veel leerlingen kan begrijpend lezen best een uitdaging zijn. Door eigenwijze verhalen te koppelen aan interactieve opdrachten wordt het begrip van de tekst dieper, zonder dat het als “werk” voelt. Denk aan spelvormen, zoals het naspelen van een scène uit een boek of een speurtocht in het boek naar eigenzinnige momenten van de hoofdpersonen. Zo begrijpen kinderen het verhaal beter en krijgen ze meer gevoel voor de tekst.

Voorbeeldopdracht: Geef leerlingen een bladzijde uit een boek en laat hen de scènes naspelen, waarbij ze hun eigen ideeën en gevoel in de uitvoering stoppen. Dit vergroot niet alleen hun begrip, maar biedt ook ruimte voor humor en creativiteit.

5. Vier het Anders Zijn met Complimenten

Een leuke afsluiter voor de Kinderboekenweek kan een complimentenronde zijn. Laat kinderen hun eigen complimentenkaart maken waarin ze een klasgenoot iets positiefs vertellen over diens eigenzinnige karaktereigenschappen. Misschien is iemand heel gedurfd, of juist zorgzaam op een eigen manier. Dit bevordert een positief klasgevoel en helpt kinderen om trots te zijn op wat hen uniek maakt.

Wil je dit thema nog verder uitdiepen? Ons product Leesplezier in het Basisonderwijs biedt allerlei activiteiten om het leesplezier op speelse wijze te vergroten en sluit perfect aan bij “Lekker Eigenwijs.” Het geeft je als leerkracht handvatten om leerlingen enthousiast te maken voor lezen, ongeacht hun eigenwijze voorkeuren.

Tot Slot: Vier Eigenwijsheid!

“Lekker Eigenwijs” laat kinderen ontdekken dat uniek zijn iets prachtigs is en dat lezen een manier is om die eigenheid te versterken. In de verhalen die ze lezen of zelf schrijven, mogen ze ervaren dat anders zijn niet alleen oké is, maar ook heel leuk! Gebruik deze Kinderboekenweek om een sfeer van plezier, creativiteit en vrijheid te creëren – en laat elk kind zijn eigen verhaal ontdekken.